Sposób przygotowania:
Pieczony kurczak w cytrynach
Kurczaka myjemy i wkładamy do miski,polewamy oliwą posypujemy tymiankiem,solą i pieprzem,do środka również.Zaczynamy nacierać,rękoma nacieramy kurczaka około 10 minut.Czosnek rozdzielamy z główki ale ząbków nie obieramy tylko lekko nacinamy,gdziekolwiek.Dodajemy do kurczaka.Jedną cytrynę kroimy w plastry i również dodajemy do kurczaka,drugą cytrynę przekrawamy na pół i wyciskamy sok na kurczaka z obu połówek.Pozostałości po wyciśniętej cytrynie kroimy i wkładamy do środka kurczaka.wszystko razem mieszamy i odkładamy do lodówki na przynajmniej godzinę,ale najlepiej jak pozostawimy na noc. Ziemniaki obieramy i kroimy w ósemki ,z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy na cztery.kurczaka wykładamy na blachę z całą zawartością miski. Wkoło kurczaka układamy ziemniaki i paprykę,wszystko polewamy jeszcze oliwą i koniakiem. Pieczemy przez 1,5 godziny w 190 st c.W trakcie pieczenia dość często polewamy kurczaka powstałym z niego sosem.
edytaha
gosiczek821