Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kurczak z duszoną rukolą,kurkami i porem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pierś z kurczaka na poduszce z kurek, pora i rukoli.

Kurczak z duszoną rukolą,kurkami i porem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak z duszoną rukolą,kurkami i porem

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 20-30 dkg kurek
  • 1/2 średniej wielkości pora (biała część)
  • 40 g rukoli
  • 2 łyżki przyprawy do kurczaka
  • sól do smaku
  • sól czosnkowa - wg uznania
  • pieprz do smaku
  • masło do smażenia

Sposób przygotowania:

Kurczak z duszoną rukolą,kurkami i porem
Mięso podzielić na 2 porcje, oprószyć solą czosnkową i posypać z obu stron przyprawą do kurczaka. Przyprawione mięso usmażyć z obu stron na rumiano na maśle. Kurki oczyścić, umyć i dowolnie pokroić. Na patelni rozgrzać masło i usmażyć na nim kurki (aż płyn z grzybów odparuje), doprawić je do smaku solą i pieprzem. Grzyby zdjąć z patelni. Na patelnię wrzucić pokrojony w półplasterki por i zeszklić go. Dodać kurki i wymieszać. Do pora z grzybami dodać rukolę i chwilę razem dusić. Dusić bardzo krótko. Jak liście rukoli lekko zwiędną, wyłączyć gaz. Kurki z porem i duszoną rukolą ułożyć na talerzach. Usmażone mięso pokroić w grube plasterki i ułożyć na grzybach z porem i rukolą.
Kurczak z duszoną rukolą,kurkami i porem
Oczyszczone umyte pokrojone smażone na maśle kurki.
Kurczak z duszoną rukolą,kurkami i porem
Oczyszczony i pokrojony w półplasterki por i rukola.
Kurczak z duszoną rukolą,kurkami i porem
Zeszklony na maśle por z dodatkiem usmażonych kurek.
Kurczak z duszoną rukolą,kurkami i porem
Rukola dodana do kurek z porem i krótko duszona.