Sposób przygotowania:
Udka z kurczaka z fasolą i ziemnaczkami
Wszystkie składniki marynaty wymieszać ze sobą i wysmarować wcześniej umytego i wysuszonego kurczaka- odstawić do lodówki na ok 30 min. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w talarki.Cebulę obrać i pokroić w ósemki. Podsmażyć razem na oliwę na dużym ogniu ok 5 minut ciągle mieszając. Podsmażone warzywa wyłożyć do garnka, a na patelni podsmażyć z obu stron kurczaka- pod koniec smażenia dodać odsączoną fasolkę. Tak przygotowanego kurczaka umieścić w garnku z cebulą i ziemniakami. Wszytko zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem 1 godzinę w 200 stopniach. Po tym czasie dorzucić kawałki cytryny obtoczonej w cukrze i zapiekać jeszcze 15 minut bez przykrycia.Smacznego. Danie pochodzi z bloga kwestiasmaku.