jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Kurczak z groszkiem i mięsem mielonym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Do przygotowania kurczaka polecam oczywiście świeży groszek, ale możemy go także wykonać z mrożonego. Danie urzeka smakiem, jak i ciekawym wyglądem po przekrojeniu. Polecam na pyszny obiadek.

Kurczak z groszkiem i mięsem mielonym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak z groszkiem i mięsem mielonym

SKŁADNIKI

  • 1 kurczak (około 1,2 kg),
  • Około 500 gram mięsa mielonego wieprzowego, u mnie z szynki,
  • Ok 1,5 szklanki zielonego groszku,
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki,
  • 1 jajko,
  • Olej,
  • Przyprawa do kurczaka,
  • Pieprz, papryka, sól do smaku,
  • 3-4 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Kurczak z groszkiem i mięsem mielonym

ETAP 1

Kurczak z groszkiem i mięsem mielonym
z kurczaka usuwamy korpus

Z kurczaka delikatnie usuwamy korpus. Tak wyluzowanego nacieramy dokładnie przyprawą do kurczaka, wcześniej połączoną z olejem.

ETAP 2

Kurczak z groszkiem i mięsem mielonym
na patelni przysmażamy groszek

NADZIENIE:
Groszek zielony delikatnie obsmażamy na oleju z niewielką ilością soli. Gotowy groszek zdejmujemy z ognia

ETAP 3

Kurczak z groszkiem i mięsem mielonym
łączymy składniki farszu

Mięso mielone przekładamy do miski. Doprawiamy go do smaku solą, papryką, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość mieszamy dodając jajko raz natkę pietruszki. Na koniec łączymy je z przygotowanym groszkiem.

ETAP 4

Kurczak z groszkiem i mięsem mielonym
kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy

Gotowym nadzieniem wypełniamy środek kurczaka. Przeciętą w trakcie usuwania korpusu skórę zszywamy dratwą. Dodatkowo związujemy nogi kurczaka oraz delikatnie przewiązujemy go na wysokości skrzydełek. Dzięki temu będą one po upieczeniu przylegać do całości.

Tak przygotowanego kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego. Całość delikatnie polewamy olejem. Kurczaka pieczemy około1,5 godzimy w 190°C. Jego wierzch w trakcie pieczenia polewamy wytworzonym sosem.