Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kurczak z grzankami

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, a do środka włożyć szałwię.

Kurczak z grzankami

Składniki:

Kurczak z grzankami

 

  • kurczak średniej wielkości
  • 8 dag szynki
  • 6 tostów
  • 100 ml rosołu drobiowego
  • pęczek szałwii
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kurczak z grzankami
Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, a do środka włożyć szałwię. Wędlinę pokroić w paseczki, wyłożyć nią dno garnka, na szynce ułożyć kurczaka, zalać małą ilością oliwy i podsmażyć. Wlać rosół i dusić około godziny. Wyjąć kurczaka, pokroić na porcje i pokropić sokiem z cytryny. Tosty ułożyć na osobnym talerzu, polać sosem z duszenia kurczaka. Porcje mięsa ułożyć na tostach.