evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Kurczak z Grzybami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

I wyszedł bardzo fajny obiad.Mniam :-)

Kurczak z Grzybami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kurczak z Grzybami

 

  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 200g boczniaki
  • 1/2 papryka czerwona
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki stołowe sos chili z imbirem
  • 2 łyzki stołowe sos sojowy-ciemny
  • 1 łyzka stołowa przyprawa do kurczaka
  • 4 łyzki oliwa
  • sól,pieprz kolorowy (wg.uznania)

Sposób przygotowania:

Kurczak z Grzybami
Jako że się troszkę ostatnio obłowiłam boczniakami ,to postanowiłam je zrobic razem z kurczakiem.

Ćwiartki myjemy i kroimy na pół-osuszamy recznikiem papierowym.
Do miski lub innego naczynia wlewamy sos sojowy i sos chili z imbirem-mieszamy.
Osuszone mieso nacieramy solą i przyprawa do kurczaka.Wkładamy do miski z sosami i porządnie je tam taplamy żeby mięso było z każdej strony posmarowane.Czosnek obieramy i kroimy w plastry lub słupki dodajemy do mięsa. Tak przygotowane ćwiartki przykrywamy i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Na drugi dzień wyciągamy.Do naczynia żaroodpornego na spód wlewamy oliwę i układamy mięso,razem z resztą marynaty.Na mięso wykładamy boczniaki i pocietą w słupki paprykę.Kropimy wierzch jeszcze oliwą i posypujemy pieprzem.Przykrywamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200*C i pieczemy około 50 minut (w międzyczasie sprawdzamy mięso i przekrecamy je)
Po tym czasie odkrywamy i jeszcze chwilę zapiekamy.To juz wg. swojego gustu można mniej a jak ktoś lubi bardziej....

Pycha mięsko mmmmm ;) Ja podałam z frytkami,sałatą i pomidorem :-)
Kurczak z Grzybami
Na tym zdjeciu z kolei widzimy poszczególne etapy przygotowania . . .