nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Kurczak z kolorowymi warzywami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Fajne, kolorowe i niezbyt wymagające danie z nutką orientalnych smaków. W sam raz do podania z ryżem.

Kurczak z kolorowymi warzywami

Składniki:

Kurczak z kolorowymi warzywami

 

  • filet z kurczaka 250g
  • przyprawa kebab-gyros
  • 2 marchewki
  • 1/2 pietruszki
  • ok. 5 cm kawałek białej części pora
  • po 1 szkl. mrożonego groszku i kukurydzy
  • 200 g pieczarek
  • olej do przesmażania
  • sól, sos sojowy, curry i szczypta słodkiej papryki

Sposób przygotowania:

Kurczak z kolorowymi warzywami
1. Kurczaka myjemy i kroimy w małą kostkę, otaczamy w przyprawie kebab gyros i wkładamy do lodówki. 2. Marchewkę i pietruszkę obieramy, a następnie kroimy w zapałkę, pora w cienkie półplasterki 3. Pieczarki obieramy, kroimy w paseczki i osobno podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu doprawiamy solą. 4. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy kurczaka. Następnie wrzucamy marchewkę z pietruszką i porem, oraz mrożony groszek z kukurydzą. Przesmażamy do czasu aż warzywa lekko zmiękną. Dodajemy pieczarki, mieszamy i smażymy jeszcze chwilę. Doprawiamy do smaku solą, sosem sojowym, curry i szczyptą słodkiej papryki.