iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Kurczak z kureczkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszny kurczak w sosie kurkowym. Nie wiadomo co było bardziej smaczne - mięso czy sos!

Kurczak z kureczkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kurczak z kureczkami

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak z kureczkami
Kurczaka umyć, osuszyć i podzielić na mniejsze porcja, skropić je sokiem wyciśniętym z cytryny i natrzeć tylko pieprzem solą i tymiankiem i jałowcem tak przygotowane mięso odstawić do lodówki na kilka godzin. Patelnię z grubym dnem dobrze rozgrzać i najpierw na gorącej mięso dobrze zrumienić, następnie przykryć pokrywką, zmniejszyć płomień i dusić do miękkości. Kiedy mięso jest już prawie gotowe dodać grzyby (ja dodaję w całości) dolać śmietankę i dalej dusić kilka minut bez pokrywki na małym palniku, aż grzyby nam zmiękną, a sos zgęstnieje.
Kurczak z kureczkami
Do miękkiego mięsa dodać grzyby i śmietankę
Kurczak z kureczkami
Dusić do miękkosci grzybów i zgęstnienia sosu