Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Kurczak z mandarynkami i suszonymi jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Przepysznie chrupiący, soczysty i miękki. Mięsko posiada cudowną nutkę czosnku i cytryny. Całość niezwykle zharmonizowana!

Kurczak z mandarynkami i suszonymi jabłkami

Składniki:

Kurczak z mandarynkami i suszonymi jabłkami

 

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Kurczak z mandarynkami i suszonymi jabłkami

Przygotowanie:

Kurczak z mandarynkami i suszonymi jabłkami
Można doprawić wg własnego smaku, dodać chilli lub sól.

Dowolne części z kurczaka umyć i osuszyć.
Mięso dokładnie natrzeć przyprawami.

Przygotowanie do pieczenia i pieczenie:

Kurczak z mandarynkami i suszonymi jabłkami
W czasie przygotowania kurczaka - rozgrzać piekarnik.

Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i umieścić w nim kurczaka.
Całość skropić sokiem z cytryny a następnie obłożyć ząbkami czosnku (nie obierać), jabłkami oraz cząstkami mandarynek.
Mięso piec około 1,5 godziny w 180 stopniach.

W trakcie pieczenia:

Kurczak z mandarynkami i suszonymi jabłkami

W razie potrzeby mięso można podlać niewielka ilością wody.
15-20 minut przed końcem pieczenia - kurczaka posmarować mlekiem i delikatnie oprószyć bułką tartą.