Sposób przygotowania:
Kurczak z migdałami (xingren jiding)
Pierś kurczaka pokroić w kostkę na 1 kęs. Mąkę ziemniaczaną ubić z białkiem i obtoczyć w niej mięso. Pora umyć i pokroić w plasterki. Na patelni lub w woku rozgrzać silnie olej i wrzucić mięso. Obsmażyć, wyjąć – jeśli smażymy w woku odsuwamy kawałki kurczaka na wyższe piętro a na środek patelni wrzucamy pędy bambusa, pora, migdały. Jeśli brakuje oleju, to trzeba go uzupełnić przed dodaniem warzyw i dobrze rozgrzać. Krótko smażymy tak, aby por się nie rozgotował, najlepiej zdejmując wok z ognia, następnie mieszamy z kurczakiem, stawiamy wok na ogniu i podlewamy winem, startym kawałkiem imbiru (2 cm) lub dwoma łyżeczkami suszonego, dodajemy cukier. Zmniejszamy płomień. Smażymy jeszcze chwilę mieszając, tak aby część sosu odparowała. Podajemy z ryżem lub makaronem ryżowym lub sojowym.
marietta