SUPERPRZEPIS

Kurczak z nutą słodkiej pomarańczy

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Kurczak z nutą słodkiej pomarańczy Więcej zdjęć (5)

Smaczny i aromatyczny kurczak podany z białym ryżem

Składniki:

Kurczak z nutą słodkiej pomarańczy

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak z nutą słodkiej pomarańczy
Pierś pokroić na kawałki i zamarynować w soku i startej skórce z pomarańczy.Posolić i popieprzyć białym pieprzem dodać rozmaryn i wymieszać-odstawić na kwadrans.Na rozgrzanej oliwie obsmażyć mięso na rumiano i przełożyć na talerz.Na pozostałym tłuszczu smażyć pokrojoną cebulę , pokrojone pieczarki i papryki. Wlać sok z marynowania mięsa i smażyć aż większość płynu odparuje. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem .Na patelnię włożyć mięso i posiekane oregano. Przez chwilę podgrzewać i gotowe.Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko.
Kurczak z nutą słodkiej pomarańczy
Pokrojone mięso zamarynować w soku i skórce z pomarańczy
Kurczak z nutą słodkiej pomarańczy
Mięso podsmażyć na rumiano z obu stron i przełożyć na talerz
Kurczak z nutą słodkiej pomarańczy
Na tłuszcz ze smażenia włożyć pokrojone warzywa ,pieczarki i wlać pozostały płyn w którym marynowało się mięso
Kurczak z nutą słodkiej pomarańczy
Do podsmażonych warzyw dodać mięsko i chwilę podgrzewać na ogniu