Sposób przygotowania:
Kurczak z orzechami nerkowca - Orient Express
Kurczaka pokrój w podłużne kawałki, polej łyżką sosu sojowego i łyżeczką oleju arachidowego. Całość wymieszaj i odstaw na 10 minut. Przygotuj sos. Wymieszaj sos sojowy, miód, ocet ryżowy, sriracha, sok z pomarańczy, mąkę ziemniaczaną i suszony czosnek, do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju arachidowego, wrzuć posiekany czosnek, po 30 sekundach dodaj pokrojonego w cieniutkie słupki pora, a po minucie pokrojoną w paseczki paprykę. Wszystko podsmażaj przez 2 minuty na dużym ogniu, po tym czasie przełóż warzywa do miseczki, a na rozgrzaną patelnię wrzuć paseczki kurczaka, pozwól im się mocno podrumienić, po 2 minuty z każdej strony. Gdy kurczak dochodzi, dodaj do niego orzechy nerkowca i wymieszaj. Do mięsa dodaj usmażone wcześniej warzywa, całość zalej sosem i mieszaj aż do lekkiego zgęstnienia. Podawaj od razu z ryżem ugotowanym na sypko, posypane grubo siekanym szczypiorem. Smacznego.
Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju arachidowego, wrzuć posiekany czosnek, po 30 sekundach dodaj pokrojonego w cieniutkie słupki pora, a po minucie pokrojoną w paseczki paprykę. Wszystko podsmażaj przez 2 minuty na dużym ogniu, po tym czasie przełóż warzywa do miseczki, a na rozgrzaną patelnię wrzuć paseczki kurczaka, pozwól im się mocno podrumienić, po 2 minuty z każdej strony. Gdy kurczak dochodzi, dodaj do niego orzechy nerkowca i wymieszaj. Do mięsa dodaj usmażone wcześniej warzywa, całość zalej sosem i mieszaj aż do lekkiego zgęstnienia. Podawaj od razu z ryżem ugotowanym na sypko, posypane grubo siekanym szczypiorem. Smacznego.