Sposób przygotowania:
pikantny kurczak z orzechami
Pokrojone w 2-3cm kawałki kurczaka zmieszać z 2 łyżkami sosu sojowego, 1 łyżką wódki, 1 łyżką mąki ziemniaczanej, 1 łyżką mąki pszennej 1 jajem i 2-ma roztartymi ząbkami czosnku i odstawić na 2 godz. lub na noc. Przygotować sos przyprawowy złożony z z 2 ząbków roztartego czosnku, 2 łyżek octu, 1 i 1/2 łyżki cukru, łyżeczki mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżek sosu sojowego i 3 łyżek wody. Zmieszać ten sos i odstawić. 2 cebule pokroić w piórka, zeszklić i dodać 2 roztarte ząbki czosnku i jeszcze chwilę potrzymać na ogniu dodając chili 2-4 plastrów imbiru (lub 1 łyżeczkę proszku imbirowego). Mięso kurczaka uprzednio zabejcowanego wyjąć z lodówki i usmażyć w woku w takiej ilości oleju aby było do połowy zanurzone. Smażyć krótko następnie połączyć z cebulą orzeszkami sparzonymi wcześniej wrzątkiem, odcedzoną kukurydzą z puszki i zalać sosem przyprawowym. Mieszając doprowadzić wszystko do zgęstnienia na ogniu i pokropić olejem sezamowym i wymieszać. Gdy go nie mamy to też będzie b.dobre. Podawać z ryżem.
Ewa Mierzejewska