EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 174]

Bazyliowe pesto

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pesto to fajny pomysł na wykorzystanie w ciekawy sposób niezwykle aromatycznych liści bazylii. Idealnie sprawdza się podane z makaronem lub do smarowania pieczywa.

Bazyliowe pesto Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bazyliowe pesto

 

Sposób przygotowania:

Bazyliowe pesto

ETAP 1:

Bazyliowe Pesto
zmiksować wszystkie składniki podane na pesto

Bazylię, orzechy, słonecznik i migdały zmiksować blenderem, dodać oliwę, czosnek, parmezan i dalej miksować do postaci pasty (najlepiej zmiksować do takiego stopnia żeby wyczuwalne były grudki orzeszków). Na końcu dodać sok i skórkę z limonki, a następnie doprawić do smaku solą i świeżym pieprzem.