Sposób przygotowania:
Kurczak z orzechowym sosem curry
Udka posypałam solą i pieprzem i upiekłam na grillu elektrycznym, ok 45 minut. Można także w piekarniku, ale chodzi o to żeby mięso miało smak jak kurczak z rożna. Następnie odstawiłam do ostygnięcia, po czym obrałam z kości i podzieliłam na "strzępy", czy tez paski jak kto woli.W miseczce wymieszałam curry, kumin, masło orzechowe, drobno posiekana chilli, wodę i cukier. W woku rozgrzałam olej, włożyłam pokrojona w paski paprykę, drobno posiekaną cebule ze szczypiorem, czosnek, imbir, kolby kukurydzy i smażyłam razem 2 min. Dodałam kurczaka, sos z miseczki wymieszałam razem, smażyłam kolejne 2 minuty. W trakcie skropiłam olejem sezamowym, doprawiłam sosem sojowym. Podałam z brązowym ryżem, ale można także z makaronem jajecznym.
marietta