misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Kurczak z papryką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

kurczaka podawać z papryką...

Kurczak z papryką

Składniki:

Kurczak z papryką

 

  • 3 czerwone papryki przekrojone na pół
  • 2 żółte papryki, przekrojone na pół
  • 2 pomarańczowe papryki przekrojone na pół
  • 85g łagodnego sera
  • sól
  • czarny pieprz
  • 4 piersi z kurczaka
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej
  • 2-3 łyżki słodkiego sosu chili

Sposób przygotowania:

Kurczak z papryką
Ułożyć papryki na rozgrzanym ruszcie na 10-15 minut, dopóki skóra nie sczernieje. Przykryć czystym wilgotnym płótnem albo włożyć do plastikowej torebki i odstawić do ostygnięcia na 10 minut. Zdjąć skórkę z papryk i osuszyć je papierowym ręcznikiem. Jedną czerwona paprykę rozdrobnić w mikserze. Przełożyć do miski, dodać ser, wymieszać. Doprawić do smaku. Ostrym nożem zrobić podłużna nacięcia w każdej piersi kurczaka i nałożyć do nich łyżeczką serową mieszanką. Owinąć każdą pierś 2 plastrami szynki, a potem zawinąć w folię do pieczenia. Piec 30 minut w piekarniku, w temp 90stC. Pokroić pozostałe papryki na cienkie paski i przełożyć do miski. Dodać sos chili. Wyjąć kurczaka z folii, odstawić na 5 minut, a potem pokroić i podawać z papryką.