Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Kurczak z papryką po chińsku 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszne i szybkie danie z kurczakiem, papryką i ryżem

Kurczak z papryką po chińsku 2 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak z papryką po chińsku 2

 

  • 500g piersi z kurczaka
  • Papryka żółta
  • Papryka pomarańczowa
  • Papryka czerwona
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka przyprawy ‘5 smaków’
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Kurczak z papryką po chińsku 2
Papryki umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w większą kostkę. Przesmażyć na łyżce oleju. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę lub paseczki. Na patelni rozgrzać drugą łyżkę oleju, wrzucić cebulę i kurczaka, na koniec dodać czosnek. Zawartość obu patelni zmieszać, podlać wodą (około pół szklanki), dodać sos sojowy oraz cukier i dusić do miękkości mięsa i papryki. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w połowie szklanki wody, dodać przyprawę ‘5smaków’ wymieszać i wlać do rondla. Wymieszać i dusić aż sos zgęstnieje. Ryż ugotować, rozłożyć na talerze, polać sosem i od razu podawać.
Kurczak z papryką po chińsku 2
Papryki umyć osuszyć usunąć gniazda nasienne pokroić w większą kostkę Przesmażyć na łyżce oleju
Kurczak z papryką po chińsku 2
Cebulę i czosnek obrać cebulę pokroić w piórka czosnek przecisnąć przez praskę Kurczaka umyć osuszyć i pokroić w kostkę lub paseczki Na patelni rozgrzać drugą łyżkę oleju wrzucić cebulę i kurczaka na koniec dodać czosnek
Kurczak z papryką po chińsku 2
Zawartość obu patelni zmieszać podlać wodą dodać sos sojowy oraz cukier i dusić do miękkości mięsa i papryki
Kurczak z papryką po chińsku 2
Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w połowie szklanki wody dodać przyprawę ‘5smaków’ wymieszać i wlać do rondla Wymieszać i dusić aż sos zgęstnieje