Sposób przygotowania:
Kurczak z papryką po chińsku 2
Papryki umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w większą kostkę. Przesmażyć na łyżce oleju. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę lub paseczki. Na patelni rozgrzać drugą łyżkę oleju, wrzucić cebulę i kurczaka, na koniec dodać czosnek. Zawartość obu patelni zmieszać, podlać wodą (około pół szklanki), dodać sos sojowy oraz cukier i dusić do miękkości mięsa i papryki. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w połowie szklanki wody, dodać przyprawę ‘5smaków’ wymieszać i wlać do rondla. Wymieszać i dusić aż sos zgęstnieje. Ryż ugotować, rozłożyć na talerze, polać sosem i od razu podawać.