mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Kurczak z parowaru

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny, lekki, aromatyczny kurczak

Kurczak z parowaru

Składniki:

Kurczak z parowaru

 

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 szczypta ostrej papryki
  • 1 łyżeczka zioł prowansalskich
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki sosu sojowego

 

Sposób przygotowania:

Kurczak z parowaru
Piersi z kurczaka myję, osuszam papierowym ręcznikiem, kroję w nieduże kawałki. Oprószam kawałki kurczaka mieloną papryką (słodką i ostrą) i pieprzem, polewam 2-3 łyżkami sosu sojowego i 1 łyżką oliwy z oliwek, dokładnie mieszam. Przykrywam miskę folią spożywczą. Odstawiam mięso z przyprawami do lodówki na 30 min.
Po tym czasie przekładam kurczaka do pojemnika parowaru. Paruję go ok. 20 minut.
Mięso podaję z gotowanymi warzywami np. marchewką i groszkiem i ziemniaczkami.