jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Kurczak z pieczarkami Jagienki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

rewelacyjny kurczak z pieczarkami na niedzielny obiad

Kurczak z pieczarkami Jagienki

Składniki:

Kurczak z pieczarkami Jagienki

 

  • mały kurczak około. 80 dag
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa myśliwska
  • 20 dag drobnych pieczarek
  • 1 łyżeczkamasła roślinnego
  • 1 łyżka oliwy- do posmarowania folii
  • folia aluminiowa- taka by można było zawinąć kurczaka

Sposób przygotowania:

Kurczak z pieczarkami Jagienki
Natrzeć kurczaka solą i sproszkowanymi przyprawami.
Nałożyć do srodka umyte i obrane pieczarki w całości oraz 1 łyżeczkę masła.
Związać nóżki kurczaka.
Folię posmarować oliwą, ułożyć pośrodku kurczaka i zawinąć szczelnie by nie uchdziła para.
Wstawić w brytfannie do mocno nagrzanego piekarnika 250 st. C. Piec 1 godzinę.
Na ostatnie 10 minut odwinąć folię, tak by tworzyła rynienkę. Zrumienić z wierzchu mięso.
Podawać z ziemniakami.