szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

kurczak z piekarnika czosnkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

kurczak pieczony wysoce czosnkowy

kurczak z piekarnika czosnkowy

Składniki:

kurczak z piekarnika czosnkowy

 

Sposób przygotowania:

kurczak z piekarnika czosnkowy
Czosnek obrać i dokładnie rozetrzeć w moździerzu z solą. Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć go z zewnątrz i od środka mieszanką czosnkową. Oprószyć delikatnie przyprawą do drobiu, słodką mieloną papryką oraz pieprzem. Skropić olejem, przełożyć na blachę do pieczenia lub żaroodporne naczynie i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około godzinę, co jakiś czas sprawdzając i podlewając w miarę potrzeby wodą. na 15 minut przed końcem pieczenia odkryć, skropić raz jeszcze olejem i piec aż się zrumieni. Podawać z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką