Sposób przygotowania:
Kurczak z porami
Sprawionego kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć solą. Do wnętrza tuszki włożyć łyżkę masła. W rondlu rozgrzać olej i resztę masła. Na tłuszczu tym obsmażyć kurczaka na złoty kolor. Pory oczyścić i dokładnie umyć. Pokroić na plastry i dodać do kurczaka. Podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kurczaka wyjąć wraz z porami i przechować w ciepłym miejscu. Żółtka zmiksować ze śmietaną. Podgrzewać stale mieszając 2 min. nie dopuszczając do wrzenia. Dodać sos pozostały po duszeniu mięsa. Dokładnie wymieszać. Kurczaka przełożyć na nagrzany półmisek, pokroić na porcje. Obłożyć porami i polać sosem.
elutka
Bahus
malga
malga