dzejlo

dzejlo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 119]

Kurczak z rozmarynem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Dzięki dodatkowi octu, kurczak jest kruchy i soczysty

Kurczak z rozmarynem

Składniki:

Kurczak z rozmarynem

 

  • kg podudzi z kurczaka
  • 5 ząbków czosnku
  • pół szklanki octu najlepiej winnego
  • 1/4 szklanki oliwy
  • sól, pieprz, chilli
  • rozmaryn, ok pół pęczka, ew łyżka suszonego

Sposób przygotowania:

Kurczak z rozmarynem
Rozmaryn rozetrzeć z czosnkiem w moździerzu na jednolitą masę. Wymieszać z octem, solą, pieprzem. Kurczaka umyć i wysuszyć. Mięso natrzeć marynatą. Na dno naczynia żaroodpornego wlać oliwę, włożyć kurczaka i posypać chilli. Nakryć pokrywką. Wstawić do piekarnika do 180 st na ok godz