Sposób przygotowania:
Kurczak z ryżem - danie jednogarnkowe
Umyte skrzydełka zawinąć w trójkąty (zajmują mniej miejsca) i przyprawić solą, wegetą, pieprzem i majerankiem i odstawić na 1 godzinę. Cebulę pokroić w dużą kostkę Następnie obsmażyć na smalcu skrzydełka na piękny złoty kolor i odłożyć na salaterkę. W tym samym tłuszczu zeszklić cebulę aż się zrumieni. W tym czasie do garnka wlać 4 szklanki wody, dodać 2 lub więcej łyżki koncentratu pomidorowego, 2 kostki rosołowe, 1 łyżkę masła, sól, pieprz i paprykę słodką i ostrą.(wywar musi być pikantny). Kiedy cebula się zeszkli dodać do niej opłukany ryż i ciągle mieszając zeszklić go przez około 3 minuty. Ryż z cebulą wkładamy do naczynia żaroodpornego zalewamy wywarem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 20 minut. Następnie na wierzchu układamy podsmażonego kurczaka i pieczemy jeszcze około 50-60 minut. (temp. piekarnika ok. 180 st.)