przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Kurczak z sosem tajskie czerwone curry

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Szybki obiad lub kolacja z nutką orientalnych smaków.

Kurczak z sosem tajskie czerwone curry

Składniki:

Kurczak z sosem tajskie czerwone curry

 

  • Średnio-Ostry Sos Tajskie Czerwone Curry Blue Dragon
  • pół puszki groszku
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 750 gram filetu z kurczaka
  • mleka kokosowego ( możecie je pominąć-u nas się pojawiło, żeby sos troszeczkę złagodzić.Nie jest
  • 1 łyżka oleju
  • zielenina do posypania
  • no i przyda się również wok - ale oczywiście patelnia też da radę :)

Sposób przygotowania:

Kurczak z sosem tajskie czerwone curry
Filet z kurczaka oraz warzywa kroimy na cienkie paski.
W woku lub na patelni rozgrzewamy mocno olej. Na oleju podsmażamy mięso z kurczaka, następnie dodajemy do niego pokrojoną w paski cebulkę i paprykę. Podsmażamy jeszcze kilka mminut. Na patelnię wlewamy sos czerwone curry i mleczko kokosowe. Gotujemy wszystko około 3-4 minut, mieszając, aby się nie przypaliło. Na koniec dodajemy groszek i jeszcze chwilkę podgrzewamy. Podajemy tą potrawę z ryżem i posypane zieleninką.