renata

renata

Kucharz
[Przepisów: 5]

Kurczak z Tajlandii

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Serwowanie: ciepłe mięso serwować z sałatką oraz ryżem.

Kurczak z Tajlandii

Składniki:

Kurczak z Tajlandii

 

  • Składniki dla 4- 6 osób:
  • 700 g filetów kurczaka
  • 100 g prażonych, niesłonych orzeszków ziemnych
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1-2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka posiekanego liścia kolendry
  • 1 łyżeczka Vegety Mix do kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • Sałatka:
  • 400 g ogórka
  • 120 g kiełków sojowych
  • 100 g cebuli
  • po 1 łyżeczce posiekanej świeżej mięty i kolendry
  • po 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych i soku z cytryny
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Kurczak z Tajlandii
Przygotowanie: Orzeszki ziemne rozdrobnić, dodać sos sojowy, curry, mleko kokosowe, posiekane liście kolendry i dokładnie wymieszać. Filety kurczaka natrzeć Vegetą, włożyć do posmarowanej olejem brytfanny i posypać masą z orzeszków ziemnych. Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Ogórki przeciąć wzdłuż, wyjąć nasiona i pokroić w cienkie wstążki. Dodać kiełki sojowe, miętę, cebulę, posiekane liście kolendry, sól, olej, sok z cytrynki i wszystko dokładnie wymieszać.