dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Kurczak z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 300
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pieczone nogi kurczaka z marchewką, cebulką, selerem i brukselką. Można podawać z ugotowanym na sypko ryżem.

Kurczak z warzywami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kurczak z warzywami

 

  • 1 kg nóg kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 2-3 marchewki
  • 1 seler
  • 4 ząbki czosnku
  • 20 dag brukselki
  • 1 szkl bulionu
  • Oliwa
  • Sól i pieprz
  • 2 łyżki suszonej włoszczyzny
  • Papryka słodka i ostra
  • Przyprawa do kurczaka

Sposób przygotowania:

Kurczak z warzywami

Krok 1

Kurczak z warzywami
Kurczaka przyprawiamy i obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu.

Kurczaka oczyszczamy i płuczemy. Dzielimy na części. Nacieramy przyprawą do kurczaka. Następnie obsmażamy z każdej strony na złoty kolor.

Krok 2

Kurczak z warzywami
Warzywa kroimy i układamy na dnie naczynia.

Na dno formy do pieczenia wykładamy pokrojone warzywa (ja użyłam trochę mrożonej). Seler i marchew kroimy w średniej grubości kawałki a cebulę w piórka.

Krok 3

Kurczak z warzywami
Pieczemy do miękkości mięsa i warzyw.

Między warzywa układamy kurczaka i brukselki. Oprószamy solą i pieprzem oraz papryką. Wlewamy bulion.
Naczynie przykrywamy i pieczemy ok 1 godzinę w 180 stopniach.

Pod koniec pieczenia odkrywamy mięso. Pieczemy do miękkości.
Smacznego!