kasiunia

kasiunia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Kurczak z warzywami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny obiad - kurczak i bogactwo warzyw. Zdrowo i kolorowo.

Kurczak z warzywami

Składniki:

Kurczak z warzywami

 

  • 300 g piersi z kurczaka
  • 150 g ryżu
  • 100 g fasolki szparagowej
  • 1 czerwona papryka
  • 100 g pędów bambusa (ze słoika)
  • mały kawałek imbiru
  • 1 kalarepka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju orzechowego (ew może być zwykły)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kurczak z warzywami
Ryż ugotować na sypko. Imbir i czosnek obrać i posiekać, wymieszać z sokiem z cytryny, sosem sojowym i olejem. Pierś z kurczaka pokroić w paski, wymieszać z marynatą. Fasolkę obgotować w osolonej wodzie, osączyć. Paprykę i kalarepę pokroić w paseczki. Na rozgrzaną patelnię włożyć mięso z marynatą i usmażyć na złoty kolor. Dodać warzywa i kiełki bambusa, posolić, popieprzyć. Całość wymieszać i smażyć jeszcze przez 3 min. Wyłożyć na ryż.