Sposób przygotowania:
Kurczak z warzywami podany z czerwonym ryżem
Umytą i osuszoną pierś kroimy w kostkę.Pieczarki obieramy i kroimy na grube kawałki.Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy wszystkie składniki. Dodajemy suszone pomidory i przyprawy,całość mieszamy żeby składniki sie połączyły. Przykrywamy pokrywą i na małym ogniu dusimy do miękkości. W międzyczasie gotujemy ryż. Do garnka wlewamy 1,5 szklanki wody i odrobinę soli.Jak sie zagotuje wsypujemy ryż-mieszamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia około 30 minut. Odlewamy nadmiar wody jaki pozostał i nakrywamy pokrywą. Patelnie odkrywamy i jeszcze chwilkę całość smażymy do odparowania wody jaka powstała podczas duszenia. Na koniec posypujemy natką pietruszki i gotowe. Na talerz wykładamy porcję ryżu do tego kurczaka i podajemy np. z ulubioną surówką lub sałatką. Smacznego.
zbysiowa
gusia1000