Sposób przygotowania:
Kurczak z warzywami w sosie z pomidorów
1. Kurczaka myjemy, osuszamy, układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy przyprawą do kurczaka.
2. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Razem z fasolką blanszujemy. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki.
3. Na kurczaka wrzucamy zblanszowane warzywa, po czym na wierzchu i między mięsem układamy pieczarki.
4. Pomidory wlewamy do wysokiego naczynia i za pomocą blendera miksujemy, by uzyskać jednolitą masę. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami, a także dodajemy maggi i keczup. Dokładnie mieszamy. Pomidorami zalewamy kurczaka.
Przykrywamy naczynie zaroodporne.
5. Kurczaka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200-220 stopni i pieczemy przez ok. 60 minut.
6. ZIemiaki obieramy, płuczemy, kroimy na mniejsze części i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Podajemy do kurczaka.
2. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Razem z fasolką blanszujemy. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki.
3. Na kurczaka wrzucamy zblanszowane warzywa, po czym na wierzchu i między mięsem układamy pieczarki.
4. Pomidory wlewamy do wysokiego naczynia i za pomocą blendera miksujemy, by uzyskać jednolitą masę. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami, a także dodajemy maggi i keczup. Dokładnie mieszamy. Pomidorami zalewamy kurczaka.
Przykrywamy naczynie zaroodporne.
5. Kurczaka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200-220 stopni i pieczemy przez ok. 60 minut.
6. ZIemiaki obieramy, płuczemy, kroimy na mniejsze części i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Podajemy do kurczaka.