nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Kurczak z warzywami w sosie z pomidorów

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Efekt niedzielnych eksperymentów kulinarnych

Kurczak z warzywami w sosie z pomidorów Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kurczak z warzywami w sosie z pomidorów

 

  • 6 pałeczek z kurczaka
  • 20 dag mrożonej fasolki szparagowej zielonej
  • 1 niezbyt duża marchewka
  • 6 pieczarek
  • 2 puszki pomidorów bez skórki
  • kilka ziemniaków
  • przyprawa do kurczaka (mix klasycznej, pikantej i ziołowej)
  • sól, pieprz, oregano, bazylia
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • odrobina maggi

Sposób przygotowania:

Kurczak z warzywami w sosie z pomidorów
1. Kurczaka myjemy, osuszamy, układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy przyprawą do kurczaka.
2. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Razem z fasolką blanszujemy. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki.
3. Na kurczaka wrzucamy zblanszowane warzywa, po czym na wierzchu i między mięsem układamy pieczarki.
4. Pomidory wlewamy do wysokiego naczynia i za pomocą blendera miksujemy, by uzyskać jednolitą masę. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami, a także dodajemy maggi i keczup. Dokładnie mieszamy. Pomidorami zalewamy kurczaka.
Przykrywamy naczynie zaroodporne.
5. Kurczaka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200-220 stopni i pieczemy przez ok. 60 minut.
6. ZIemiaki obieramy, płuczemy, kroimy na mniejsze części i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Podajemy do kurczaka.
Kurczak z warzywami w sosie z pomidorów
Kurczak ułożony w naczyniu, pod pierzynką z warzyw.
Kurczak z warzywami w sosie z pomidorów
Tuż przed włożeniem do piekarnika - z sosem z pomidorów.