mariel78

mariel78

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Kurczak z warzywmi Mariel

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczna potrawka z kurczaka idealna do klusek śląskich

Kurczak z warzywmi Mariel Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak z warzywmi Mariel

 

  • 1 szt. pierś z kurczaka,
  • 100 gram pieczarki,
  • 1/4 szt. papryka czerwona,
  • 1/4 szt. papryka żółta,
  • koperek,
  • 3 łyżki oliwa,
  • przyprawy,
  • 1 opakowanie sos penny

 

Sposób przygotowania:

Kurczak z warzywmi Mariel
Pierś z kurczaka dokładnie myjemy , kroimy na paseczki i osuszamy . Na patelni rozgrzewamy oliwę i wkładamy mięso , wcześniej doprawione solą i pieprzem.Mięso podsmażamy z obu stron.Pieczarki , obieramy ze skórek i kroimy na drobne kawałki , dorzucamy do mięsa. Z papryki wyciągamy gniazdko nasienne , myjemy , osuszamy i kroimy na kawałki , również dodajemy do mięsa. Dusimy pod przykryciem około 20 minut , aż warzywa zrobią się miękkie , od czasu do czasu musimy przemieszać .Koperek myjemy , osuszamy i drobno siekamy dodajemy i również dodajemy do mięsa.Gotowy sos penny roztrzepujemy w 125 ml wody i wlewamy do potrawy. Gotujemy jeszcze wszystko razem z 10 minut.
Kurczak z warzywmi Mariel
Pierś z kurczaka po umyciu kroimy na paseczki
Kurczak z warzywmi Mariel
pieczarki obieramy ze skórek , kroimy i dodajemy do mięsa
Kurczak z warzywmi Mariel
paprykę kroimy na drobno i również dorzucamy na patelnię
Kurczak z warzywmi Mariel
na koniec dodajemy drobno posiekany koperek