SUPERPRZEPIS

Podudzia z kurczaka zapiekane z kozim serem

  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Podudzia z kurczaka zapiekane z kozim serem Więcej zdjęć (5)

Aromatyczne i soczyste podudzia z kurczaka zapiekane w sosie pomidorowym z czarnymi oliwkami i kozim serem. Pomysł na szybki i prosty obiad pachnący ziołami.

Składniki:

Podudzia z kurczaka zapiekane z kozim serem

 

  • podudzia kurczaka - 11 szt.

 

 

  • SKŁADNIKI SOSU:
  • pomidory bez skórki w puszce - 600 g
  • cebula - 2 szt.
  • czosnek - 5 ząbków
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • ocet balsamiczny - 2 łyżki
  • sól morska do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • oliwa - 2 łyżka
  • cukier - 1 łyżeczka

 

  • PONADTO:
  • ser kozi /rolada/ - 200 g
  • czarne oliwki - 20 szt.
  • oliwa do wysmarowania naczynia do zapiekania – 2 łyżki
  • natka pietruszki – do podania

Sposób przygotowania:

Podudzia z kurczaka zapiekane z kozim serem
Umyte i osuszone ręcznikiem kuchennym podudzia kurczaka spryskuję oliwą i posypuję solą, pieprzem i słodką papryką. Odstawiam na minimum 1 godzinę, ale najlepiej jest przygotować je dzień wcześniej wieczorem. Rozgrzewam na patelni łyżkę oliwy, dodaję pokrojoną cebulę i smażę przez chwilę. Dodaję posiekany czosnek, gałązki tymianku, a po chwili wlewam rozdrobnione pomidory razem z zalewą. Doprawiam do smaku solą, pieprzem, cukrem, octem balsamicznym i całość duszę około 20 minut, aż sos zgęstnieje. Usuwam gałązki tymianku. Zamarynowane podudzia przekładam do wysmarowanego oliwą naczynia do zapiekania i wstawiam do nagrzanego do 220°C piekarnika. Gdy mięso ładnie się zarumieni obniżam temperaturę do 180°C i piekę 30 minut. Po tym czasie podudzia zalewam sosem pomidorowym, a na wierzchu układam oliwki i kozi ser pokrojony na kawałki. Całość zapiekam jeszcze około 20 minut, aż mięso będzie miękkie, a ser się roztopi.
Podudzia z kurczaka zapiekane z kozim serem
Umyte i osuszone ręcznikiem kuchennym podudzia kurczaka, spryskuję oliwą i posypuję solą, pieprzem i słodką papryką.
Podudzia z kurczaka zapiekane z kozim serem
Zamarynowane podudzia przekładam do wysmarowanego oliwą naczynia do zapiekania i wstawiam do nagrzanego do 220°C piekarnika.
Podudzia z kurczaka zapiekane z kozim serem
Rozgrzewam na patelni łyżkę oliwy, dodaję pokrojoną cebulę i smażę przez chwilę.
Podudzia z kurczaka zapiekane z kozim serem
Na wierzchu układam oliwki i kozi ser pokrojony na kawałki.