Sposób przygotowania:
Kurczak ze śliwkami
Śliwki umyć, przekroić, wyjąć pestki. Kurczaka umyć, oczyścić, osuszyć, natrzeć ząbkami czosnku przepuszczonymi przez praskę, solą oraz posiekanymi igiełkami rozmarynu. Kurczaka pokroić na porcje, zrumienić na rozgrzanej oliwie i przełożyć do rondla. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w piórka, podsmażyć na złoto na tłuszczu ze smażenia kurczaka. Cebulę dodać do porcji kurczaka w rondlu. Podlać gorącym bulionem warzywnym i włożyć połowę przygotowanych śliwek. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem około 45 minut. Śliwki powinny się rozgotować na dosyć gęsty sos. Pod koniec duszenia, gdy mięso będzie już wystarczają-, co miękkie, dołożyć resztę śliwek. Dolać kilka łyżek wody, doprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz szczyptą zmielonego cynamonu i goździków. Dusić razem jeszcze 10- -12 minut, aż śliwki stracą smak surowizny, ale pozostaną w całości. Sprawdzić smak i ewentualnie dodać nieco więcej przypraw. Skropić śliwowicą, udekorować gałązkami rozmarynu i podawać z dodatkiem ryżu lub pieczywa oraz zielonej sałaty.