czesio

czesio

Szef Kuchni
[Przepisów: 56]

Kurczaki z agrestem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Ugotować pokrojone kurczaki w smaku z różnej włoszczyzny. Wziąć 3/4 szkl

Kurczaki z agrestem

Składniki:

Kurczaki z agrestem

 

  • 4 kurczaki
  • sól
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 3/4 szkl agrestu
  • 2-3 kostki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1/3 szkl wina

Sposób przygotowania:

Kurczaki z agrestem
Ugotować pokrojone kurczaki w smaku z różnej włoszczyzny. Wziąć 3/4 szkl niedojrzałego agrestu, zalać kilkoma łyżkami smaku, włożyć kostki cukru i poddusić. Rozpuścić łyżkę masła, podsmażyć w nim mąkę, rozprowadzić smakiem, wrzucić podduszony agrest, zalać tym sosem kurczaki i zagotować raz jeszcze tuż przed podaniem. Aby kurczaki były bardziej chrupiące, można je panierować w jajku i bułce tartej, podsmażyć w maśle,a  dopiero potem dusić w sosie. Do sosu na koniec należy dodać wino.