Sposób przygotowania:
Kurczakowe placuszki z warzywami
Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w niedużą kostkę. Cebulę drobno siekamy, oczyszczone pieczarki i obranego ze skórki pomidora kroimy w małą kostkę. Wszystko wrzucamy do większej miski. Do pokrojonych składników wbijamy jajka i dodajemy mąkę. Możemy dodać również ser starty na tarce o dużych oczkach. Całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Na patelni rozgrzewamy olej i z przygotowanej masy smażymy placuszki (w ten sam sposób jak placki ziemniaczane). Jeden placuszek wychodzi z około 2 łyżek masy. W sumie powinno wyjść około 8 - 10 kotlecików. Placuszki obsmażamy z obu stron na tyle mocno żeby wszystkie składniki się połączyły i aby całość się nie rozpadała.
pszczolkaanulka