Sposób przygotowania:
Kurczę nadziewane kaszką kus-kus z przyprawami
Kurczaka opłukać i osuszyć ręcznikami papierowymi oraz natrzeć solą czosnkową, przyprawą do kurczaka i pieprzem cytrynowym lub ziołowym. Wstawić do lodówki na trzy godziny. Kaszkę kus-kus wysypać na głęboki talerz i zalać wrzątkiem lub po prostu ugotować w rondlu, dopóki woda się nie wchłonie. Dodać wówczas do niej posiekane pistacje, łyżeczkę kurkumy lub curry, szczyptę zmielonej papryczki chilli lub pieprzu cayenne. Wymieszać i nadziewać wnętrze kurczaka i zaszyć środek mocną nicią. Piekarnik nagrzać do 220 st. C, olej wlać do brytfanki i również rozgrzać, Potem kłaść drób na skwierczący tłuszcz, nakryć pokrywką, wsunąć do piekarnika naczynie. Piec z ok. godzinę,a pod koniec pieczenia, zdjąć pokrywkę przez rękawice i podpiec wierzch kurczaka. Można zmniejszyć nieco temperaturę pieczenia do 190 st. C. Po upieczeniu wyjąć i nożycami do drobiu rozciąć i wyjąć nić, a następnie porcjować drób i nałożyć na półmisek lub na talerze. Spożywać z sałatą zieloną w śmietanie.