marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kurczę nadziewane kaszką kus-kus z przyprawami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Drób nadziewany kaszą lub ryżem różnorakich odmian,np. jaglanka, kus-kus lub biały lub ciemny ryż uchodzi za dietetyczne danie pod względem nadzienia i przypraw wspomagających trawienie jak kurkuma.

Kurczę nadziewane kaszką kus-kus z przyprawami

Składniki:

Kurczę nadziewane kaszką kus-kus z przyprawami

 

  • 1 duży sprawiony kurczak,
  • sól czosnkowa,
  • pieprz cytrynowy lub ziołowy,
  • 1 woreczek kaszki kus-kus,
  • garstka siekanych pistacji,
  • łyżeczka curry lub kurkumy,
  • łyżka przyprawy do kurczaka,
  • szczypta zmielonej papryczki chilli lub pieprzu cayenne,
  • olej do smażenia/pieczenia.

Sposób przygotowania:

Kurczę nadziewane kaszką kus-kus z przyprawami
Kurczaka opłukać i osuszyć ręcznikami papierowymi oraz natrzeć solą czosnkową, przyprawą do kurczaka i pieprzem cytrynowym lub ziołowym. Wstawić do lodówki na trzy godziny. Kaszkę kus-kus wysypać na głęboki talerz i zalać wrzątkiem lub po prostu ugotować w rondlu, dopóki woda się nie wchłonie. Dodać wówczas do niej posiekane pistacje, łyżeczkę kurkumy lub curry, szczyptę zmielonej papryczki chilli lub pieprzu cayenne. Wymieszać i nadziewać wnętrze kurczaka i zaszyć środek mocną nicią. Piekarnik nagrzać do 220 st. C, olej wlać do brytfanki i również rozgrzać, Potem kłaść drób na skwierczący tłuszcz, nakryć pokrywką, wsunąć do piekarnika naczynie. Piec z ok. godzinę,a pod koniec pieczenia, zdjąć pokrywkę przez rękawice i podpiec wierzch kurczaka. Można zmniejszyć nieco temperaturę pieczenia do 190 st. C. Po upieczeniu wyjąć i nożycami do drobiu rozciąć i wyjąć nić, a następnie porcjować drób i nałożyć na półmisek lub na talerze. Spożywać z sałatą zieloną w śmietanie.