marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kurczak nadziewany fasola i kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Kurczak nadziewany.

Kurczak nadziewany fasola i kiełbasą

Składniki:

Kurczak nadziewany fasola i kiełbasą

 

  • 1 duży lub średni kurczak,
  • Nadzienie:
  • 100 g. fasoli czerwonej,
  • 1/2 wianka kiełbasy zwyczajnej lub wiejskiej,
  • 1 cebula duża,
  • czuszka,
  • oregano,
  • kmin rzymski,
  • rozmaryn,
  • 5-6 ząbków czosnku,
  • lubczyk,
  • pieprz,
  • sól,
  • tłuszcz do blachy.

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak nadziewany fasola i kiełbasą
Sprawionego kurczaka opłukać w bieżącej wodzie i osuszyć. Ponacinać skórę, aby można było pod nią wetrzeć przyprawy. Czosnek obrać, parę ząbków przecisnąć przez praskę i natrzeć nim mięso. Dodatkowo natrzeć kurczaka solą morską i pieprzem ,a także rozmarynem. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce, np.do spiżarni lub lodówki, aby mięso przeszło przyprawami. Międzyczasie pokroić kiełbasę, wyjąć i osączyć fasolkę czerwoną z puszki oraz obrać, opłukać i posiekać cebulę i czuszkę Cebulę zeszklić na maśle,a czuszkę przekroić na wzdłuż, usuwając z niej nasiona i posiekać. Wszystko razem wymieszać i doprawić pozostałymi ziołami. Piekarnik nagrzać do temp.190-200 st.C., blachę polać olejem i wstawić ją do piekarnika, aby się tłuszcz rozgrzał. Farszem nadziewać puste wnętrze kurczaka i zaszyć je nicią. Wstawićblachę lub brytfankę z mięsem na pełną godzinę i obrócić mięso podczas pieczenia. Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywkę z brytfanki, jeśli sięw niej piecze mięso,by wierzch się bardziej zarumienił. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, a brytfankę lub blachę z drobiem wyjąć, przełożyć na półmisek za pomocą nożyc do drobiu, którymi też rozciąć zaszycie i porcjować kurczę na tyle kawałków, ile jest osób. Serwować danie z ryżem lub kaszą jaglaną i surówką.