Sposób przygotowania:
Kurcze pieczone :)
Kurczaka umyc i osuszyc recznikiem papierowym. Natrzec dokladnie od srodka i na zewnatrz sola, pieprzem i majerankiem, wstawic na godzine do lodówki. W szklance z oliwa mieszamy pozostale przyprawy - kazdej po trochu, uwazajac z chilli. Ulozyc kurczaka w zaroodpornej bytfance wylozonej folia i wlozyc na 2 (lub wiecej) godziny do lodówki. Obieramy, myjemy i osuszamy marchewke i pietruszke, posypujemy vegeta i pieprzem ziolowym. Bardzo dobrze rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, wyjmujemy brytfanke z kurczakiem, obok kurczaka ukladamy warzywa, a na wierzch kurczaka, ukladamy maslo. Pieczemy ok 30-40 minut, kilkakrotnie podlewajac mieso i warzywa wytworzonym sosem i gdy skórka nam sie juz ladnie zrumieni, przewracamy kurczaka na druga strone i ponownie pieczemy 40 minut. Po tym czasie, wyjmujemy brytfanke z kurczakiem z piekarnika, polewamy wytworzonym sosem i zmniejszamy temperature pieczenia do ok 125 stopni, przykrywajac go calkowicie w folli - chodzi o to, aby byl szczelnie owiniety, by uzyskac pozadana soczystosc. Zapiekamy jeszcze 60 minut, co jakis 15 minut podlewajac kurczaka jego sosem.
jovi
Jojo
luna
bernika
msewka
Mikrula