LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Kurczę po węgiersku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Super nowy smak kurczaka.

Kurczę po węgiersku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczę po węgiersku

 

  • ćwiartki kurczaka 1,5 kg
  • sól, papryka
  • słonina 4 dag
  • cebula 5 dag
  • koncentrat pomidorowy 5 dag
  • rosół 0,5 l
  • masło 3 dag
  • mąka pszenna 2 dag
  • śmietana 20 dag

 

Sposób przygotowania:

Kurczę po węgiersku
Sprawione i umyte porcje kurczaka nasolić na godzinę przed przyrządzeniem. Następnie oprószyć papryką, osmażyć na tłuszczu rumieniąc, przenieść do rondla, dodać tłuszcz ze smażenia, pokrajaną cebulę i dusić podlewając rosołem. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją koncentratem pomidorowym i wlać do sosu, mieszając zagotować; jeżeli potrzeba doprawić solą i papryką do smaku. Poddusić potrawę. Przed podaniem sos przetrzeć, wymieszać ze śmietaną. Podawać z kluseczkami kładzionymi.
Kurczę po węgiersku
Duszenie porcji kurczaka z poszatkowaną cebulką.
Kurczę po węgiersku
Przygotowanie zasmażki do kurczaka po węgiersku.
Kurczę po węgiersku
Dodanie kncentratu pomidorwego do zasmażki.
Kurczę po węgiersku
Dodanie śmietany do duszonego kurczaka po węgiersku.