Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kurczę z bambusowego gaju :

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Takie eksperymenty na orientalną nutę z tego co jest w domu.

Kurczę z bambusowego gaju :

Składniki:

Kurczę z bambusowego gaju :

 

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 10 dag pokrojonego bambusa w zalewie ( 1/2 słoiczka )
  • 1 średnia marchewka utarta na tarce jarzynowej ( grube oczka )
  • 1 szklanka pokrojonej w paseczki mieszanki sałat kolorowych ( lub kapusty pekińskiej )
  • 1/4 szklanki białej części pora pokrojonej w krążki
  • 1/4 szklanki pokrojonej dymki
  • 4 łyżki oleju
  • przyprawa do dań chińskich do smaku
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki sosu chili Tao-Tao
  • 1/2 kostki bulionu drobiowego
  • szczypta kurkumy
  • szczypta cukru
  • 1 szklanka wody

 

Sposób przygotowania:

Kurczę z bambusowego gaju :
Piersi z kurczaka pokroić w cienkie paseczki i polać sosem chili - wymieszać. W woku rozgrzać olej i wrzucić mięso. Smażyć mieszając ok 5 minut . Dorzucić marchew , por i dalej smażyć jeszcze 5 minut . Włożyć sałaty, dymkę , bambus .Obsmażyć . Wlać wodę . Dusić ok 10 minut. Doprawić przyprawą do dań chińskich, kurkumą , cukrem , bulionem drobiowym. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z odrobiną zimnej wody i wlać do woka. Zagotować . Podałam z makaronem ryżowym .