Kurki na gęsto ze śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Starannie oczyszczone i wypłukane grzyby drobno poszatkować. Tłuszcz rozgrzać, na rozgrzany tłuszcz wrzucić uprzednio obraną i pok

Kurki na gęsto ze śmietaną

Składniki:

Kurki na gęsto ze śmietaną

 

  • 80 dag kurek
  • 5 dag cebuli
  • ½ szklanki śmietany
  • 1 łyżka tłuszczu
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz – do smaku
  • natka pietruszki lub koperek do dekoracji

Sposób przygotowania:

Kurki na gęsto ze śmietaną
Starannie oczyszczone i wypłukane grzyby drobno poszatkować. Tłuszcz rozgrzać, na rozgrzany tłuszcz wrzucić uprzednio obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, zasmażyć.

Kurki wrzucić na patelnię i dusić pod przykryciem, podlewając wodą od czasu do czasu. Gdy grzyby odpowiednio zmiękną, należy zagęścić je mąką oraz doprawić. Na sam koniec łączymy grzyby ze śmietaną – wcześniej można ją odrobinę posolić, dekorujemy zieleniną. Podajemy z chlebem, ziemniakami lub kaszą, na gorąco.

Tagi:

kurki grzyby