Zjem Cie

Zjem Cie

Starszy Kucharz
[Przepisów: 9]

Kurki w sosie śmietanowym z wkładką mięsną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Danie w którym się zakochacie - proste,smaczne i sycące. Aromatyczne kurki w połączeniu ze śmietaną i mięsem, to obiad idealny. Polecam.

Kurki w sosie śmietanowym z wkładką mięsną Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kurki w sosie śmietanowym z wkładką mięsną

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego z indyka,
  • 1/2 kg kurek,
  • 4 posiekane cebule,
  • ok 350 ml śmietany kremówki,
  • 4 łyżki mąki,
  • 2 szkl wody lub bulionu,
  • sol i pieprz,
  • koniecznie masło klarowane, zwykłe się spali

Sposób przygotowania:

Kurki w sosie śmietanowym z wkładką mięsną
Na maśle klarowanym podsmażamy cebule i oczyszczone kurki. Tak długo, aż cebula się zeszkli.

Następnie dodajemy rozdrobnione widelcem mięso i całość zalewamy bulionem/woda.

Potrawę dusimy przez 3 godziny na wolnym ogniu. Doprawiamy dopiero na końcu!

Co godzinę warto skontrolować mięso, pomieszać je i jeśli woda zbyt mocno wyparuje, to ja uzupełnić.

Po 3 godzinach duszenia dodać śmietanę wymieszaną z mąką:

Do śmietany wsypujemy make, odrobinę soli i całość mieszamy rózga, do uzyskania jednolitej masy.

Następnie do śmietankowej masy dodajemy gorący sos i znów mieszamy.

Tak przygotowaną zaprawkę wlewamy do kurek, mieszamy i zagotowujemy.

Jeśli tak postąpicie, to uzyskacie gładki sos bez grudek.

Na koniec przyprawiamy według uznania solą i pieprzem.

Danie można podać z ziemniakami lub jak u mnie z bułka weka.
Kurki w sosie śmietanowym z wkładką mięsną

Tagi:

kurki obiad danie