Kurki z warzywami i jajem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Letnie danie z kurek, gdy głodnych dużo a kurek mało. Pyszne i aromatyczne

Kurki z warzywami i jajem

Składniki:

Kurki z warzywami i jajem

 

  • 200 g kurek
  • 1 papryka czerwona
  • 2 młode cukinie
  • 1 młoda cebula
  • świeży koperek, natka pietruszki, świeża bazylia
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 1 duży pomidor obrany ze skóry
  • 1/2 kieliszka wina (ja dałam czerwone wytrawne)
  • 2-3 łyżki oleju lub oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kurki z warzywami i jajem
Kurki oczyścić i opłukać, odstawić na sito. Cebulkę i czosnek pokroić, wrzucić na rozgrzany tłuszcz, podsmażyć (nie rumienić), dodać pokrojoną odpestkowaną paprykę i kurki, dusić pod przykryciem. Gdy papryka lekko zmięknie (po ok. 10 min.) dodać pokrojoną cukinię i pokrojonego pomidora, oraz posiekane zioła oraz przyprawy. Dusić jeszcze 15 minut pod przykryciem - dodać wino, zamieszać - cukinia ma być miękka. Gdy cukinia się udusi wbić 3 jaja, wymieszać i bez przykrycia smażyć aż jaja się zetną, co chwila mieszając. Podawać natychmiast z pieczywem najlepiej grillowanym albo z ryżem.