Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Lekko orientalna pudliszkowa z soczewicą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszna aromatyczna i bardzo pożywna pudliszkowa zupa pomidorowa

Lekko orientalna pudliszkowa z soczewicą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Lekko orientalna pudliszkowa z soczewicą

 

  • 1,5 litra wywaru warzywnego lub rosołu z kurczaka
  • 250 ml zielonej soczewicy
  • 3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • sok z 1/2 limonki
  • dziki ryż
  • 1,5 czerwonej cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 płaska łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • czarna sól cypryjska
  • kolorowy pieprz
  • śmietana

 

Sposób przygotowania:

Lekko orientalna pudliszkowa z soczewicą
Cebulę i czosnek obieramy. Kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na rumiano na rozgrzanym maśle. Po 2-3 minutach dodajemy opłukaną soczewicę. Smażymy razem kolejne 2-3 minuty. Wlewamy wywar warzywny lub z kurczaka. Gotujemy do chwili aż soczewica będzie miękka. Dodajemy koncentrat pomidorowy, rozgnieciony w moździerzu kmin, kurkumę i sok z limonki oraz natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku czarną solą i kolorowym pieprzem. Miksujemy blenderem, ale niezbyt dokładnie. Podajemy z dzikim ryżem ugotowanym zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przybieramy odrobiną śmietany.
Lekko orientalna pudliszkowa z soczewicą
Cebulę i czosnek obieramy. Kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na rumiano na rozgrzanym maśle. Po 2-3 minutach dodajemy opłukaną soczewicę.
Lekko orientalna pudliszkowa z soczewicą
Wlewamy wywar warzywny lub z kurczaka. Gotujemy do chwili aż soczewica będzie miękka.
Lekko orientalna pudliszkowa z soczewicą
Dodajemy koncentrat pomidorowy, rozgnieciony w moździerzu kmin, kurkumę i sok z limonki oraz natkę pietruszki.