Polpal

Polpal

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Kuskus izraelski ze szparagami i fetą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kuskus izraelski jest też czasem zwany perłowym.

Kuskus izraelski ze szparagami i fetą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kuskus izraelski ze szparagami i fetą

 

  • 1 opakowanie kuskusu izraelskiego (1 1/3 szklanki)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 3/4 bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 450 g szparagów
  • 100 g brązowych pieczarek
  • 3 cebulki ze szczypiorkiem
  • 300 g pomidorów
  • 170 g sera feta
  • 2 - 3 łyżek octu jabłkowego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kuskus izraelski ze szparagami i fetą
Ząbek czosnku pokroić i podsmażyć na 1 łyżce oliwy ok. 1 minuty, uważać żeby się nie przypalił. Dodać kuskus i smażyć 5 minut mieszając od czasu do czasu. Dodać bulion i gotować na małym ogniu 12 minut, zostawić do ochłodzenia. Pieczarki umyć, osuszyć, przekroić na 4. Szparagi umyć, osuszyć i odciąć dolne końce, pociąć na kawałki 3 do 5 cm. Na łyżce oliwy smażyć szparagi - najpierw te części środkowe kilka minut, następnie dodać pieczarki i końcówki szparagów, smażyć tak długo, aż szparagi będą pół miękkie - na chrupko. Na minutę przed końcem smażenia wrzucić pokrojone cebulki ze szczypiorkiem. W dużej misce zmieszać razem kuskus, usmażone szparagi, rozdrobniony ser i pokrojone pomidory - jeśli pomidory mają twardą skórkę to można obrać. Polać octem jabłkowym i oliwą, dodać sól i pieprz do smaku, jeszcze raz dobrze wymieszać i podawać schłodzone lub lekko ciepłe - jak kto lubi.
Kuskus izraelski ze szparagami i fetą
Naipierw smażymy kuskus z czosnkiem i gotujemy w bulionie 12 minut.
Kuskus izraelski ze szparagami i fetą
Smażymy szparagi z brązowymi pieczarkami na chrupko.
Kuskus izraelski ze szparagami i fetą
Mieszamy kuskus ze szparagami, fetą i pomidorami plus oliwą, octem i przyprawami.