dziubdziub

dziubdziub

Kucharz
[Przepisów: 11]

Kuskus po marokańsku

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kuskus-więcej niż szybkie danie

Kuskus po marokańsku

Składniki:

Kuskus po marokańsku

 

  • 250 g wołowiny i 1/2 kurczaka
  • 2 cebule ( posiekane )
  • 60 g grochu włoskiego namoczonego przez noc (ciecierzyca)
  • 2 duże marchewki posiekane
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • czarny pieprz
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki szafranu
  • 500 g kuskus ( lub więcej )
  • 60-120 g rodzynek
  • 3 cukinie posiekane
  • ( lub 1/4 dyni )
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki pietruszki drobno posiekanej
  • pieprz cayenne lub chilli
  • 1 łyżeczka papryki
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Kuskus po marokańsku
Włóż do garnka mięso , cebulę , groch i marchewkę. Zalej woda , dodaj olej, pieprz, przyprawy, imbir, szafran. Gotuj wszystko ok. 1 h . Dodaj sól gdy groch będzie miękki. Przygotuj kuskus wg przepisu na opakowaniu. Do wywaru dodaj rodzynki , cukinie, pomidory , pietruszkę i gotuj jeszcze 1/2 h. Odmierz z wywaru 1 filiżankę, dodaj do niej pieprz i paprykę w proszku. Wymieszaj i wlej znowu do wywaru. Kuskus wyłóż na talerz i polej wywarem.