Sposób przygotowania:
Kuskus z bakłażanem, pomidorami i papryką
Warzywa dokładnie umyć i osuszyć. Bakłażana pokroić wzdłuż na plastry, a następnie w kostkę. Przełożyć do miski. Posolić i popieprzyć, dodać 1-2 łyżki oleju oraz 3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Wymieszać i pozostawić na ok. 10 minut. Paprykę oczyścić z gniazd i wraz z pomidorami również pokroić w kostkę. Kaszę kuskus umieścić w misce lub garnku. W osobnym, niewielkim garnuszku doprowadzić do wrzenia osoloną wodę (ilość wody musi być w stosunku 1:1 do kaszy, więc jeśli używamy 250 g kuskusu, to musimy wziąć 250 ml wody), po czym tym wrzątkiem zalać kaszę i pozostawić ją pod przykryciem na 5 minut.
Po upływie tego czasu kaszę rozmieszać łyżką, wtedy jest ona już gotowa do podania. Na głębokiej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, wrzucić paprykę, osolić i smażyć kilka minut. Do papryki dorzucić bakłażana i smażyć jeszcze kilka minut, aż się lekko zarumieni. Na końcu dodać pomidory, całość dusić ok. 5 minut na niewielkim ogniu, pod przykryciem.Warzywa zdjąć z ognia, całą zawartość patelni wymieszać z wcześniej przygotowaną kaszą.
Po upływie tego czasu kaszę rozmieszać łyżką, wtedy jest ona już gotowa do podania. Na głębokiej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, wrzucić paprykę, osolić i smażyć kilka minut. Do papryki dorzucić bakłażana i smażyć jeszcze kilka minut, aż się lekko zarumieni. Na końcu dodać pomidory, całość dusić ok. 5 minut na niewielkim ogniu, pod przykryciem.Warzywa zdjąć z ognia, całą zawartość patelni wymieszać z wcześniej przygotowaną kaszą.