renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Papryka faszerowana nadzieniem z bakłażanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Papryki nadziewane i zapiekane to po prostu poezja smaku. Pyszne danie nie tylko sezonowe, letnie ponieważ można je wykonać również zimą.

Papryka faszerowana nadzieniem z bakłażanem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Papryka faszerowana nadzieniem z bakłażanem

 

Sposób przygotowania:

Papryka faszerowana nadzieniem z bakłażanem
Na początek przygotowujemy papryki, myjemy je, odkrawamy końcówkę z ogonkiem i usuwamy nasiona. Bakłażana przekrawamy na pól i zapiekamy w piekarniku przez ok. 15 minut, żeby łatwiej było wyciągnąć miąższ. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę, czosnek i por, następnie dodajemy mięso mielone i doprawiamy pieprzem ziołowym. Potem dosypujemy kaszę kuskus i dodajemy pokrojone pomidory i miąższ z bakłażana i dusimy aż kasza będzie miękka. Na koniec mieszamy z siekaną natką pietruszki i nadziewamy papryki. Zapiekamy je przez 30 minut w 180 stopniach, pod koniec na każdą paprykę kładziemy ser żółty i zapiekamy aż się rozpuści.
Papryka faszerowana nadzieniem z bakłażanem
Papryki myjemy i odkrawamy niepotrzebną część.
Papryka faszerowana nadzieniem z bakłażanem
Bakłażana przekrawamy na pół i pieczemy w piekarniku.
Papryka faszerowana nadzieniem z bakłażanem
Na patelni dusimy cebulę, czosnek, pora a potem mięso z pieprzem ziołowym.
Papryka faszerowana nadzieniem z bakłażanem
Gdy nadzienie będzie gotowe, nakładamy je do papryk.