IwonaF

IwonaF

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Kuskus z sosem serowo – grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Najlepszy sos wychodzi ze świeżych grzybów

Kuskus z sosem serowo – grzybowym

Składniki:

Kuskus z sosem serowo – grzybowym

 

  • ¾ szklanki kaszy kuskus
  • ¾ szklanki wrzątku
  • ¼ płaskiej łyżeczki soli morskiej
  • 30 dkg dowolnych grzybów
  • ½ małej cebuli (ok. 3 dkg)
  • 10 dkg wędzonego serka topionego
  • ½ małej marchewki
  • ½ małej pietruszki
  • 3 dkg korzenia selera
  • ¼ łyżeczki siekanego koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżeczka soli morskiej
  • ½ płaskiej łyżeczki białego mielonego pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka mąki
  • 100 ml śmietany 12%
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki oleju ryżowego

 

Sposób przygotowania:

Kuskus z sosem serowo – grzybowym
Kuskus wymieszać z solą, zalać wrzątkiem, przykryć naczynie i odstawić do napęcznienia kaszy.
Grzyby oczyścić, opłukać, pokroić na większe kawałki i wrzucić do wrzącej wody. Gotować 5 minut. Odcedzić (wywar zachować). Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na patelni zeszklić cebulę, dodać pokrojone w słupki jarzyny (marchewkę, pietruszkę i seler), czosnek, grzyby i koperek. Zalać ½ szklanki wywaru z grzybów i dusić pod przykryciem 15 minut.
Śmietanę wymieszać z jogurtem, mąką, przyprawami i ¼ szklanki wywaru z grzybów. Do grzybów dodać serek i śmietanę. Dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
Kaszę wymieszać, nałożyć na talerze i polać sosem.
Smacznego!