Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Kuskus zapiekany z truskawkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Prosta i smaczna zapiekanka z kuskusem na słodko

Kuskus zapiekany z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kuskus zapiekany z truskawkami

 

 

Sposób przygotowania:

Kuskus zapiekany z truskawkami
W garnuszku rozpuszczamy łyżkę masła, wlewamy mleko, zagotowujemy. Gorącym mlekiem zalewamy kaszę, mieszamy. Gdy kasza wchłonie całe mleko, wsypujemy połowę cukru, dokładnie mieszamy. Jajka ubijamy około 60 sekund mikserem na najwyższych obrotach, dodajemy do lekko przestudzonej kaszy, energicznie mieszamy. Żaroodporne naczynie smarujemy pozostałym masłem. Wykładamy mniej więcej 2/3 kaszy, na nią kładziemy warstwę umytych i pokrojonych w plasterki truskawek. Przykrywamy pozostałą kaszą, posypujemy pozostałym cukrem. Przybieramy pozostałymi truskawkami. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Od razu po upieczeniu posypujemy odrobiną czekolady startej na grubych oczkach.
Kuskus zapiekany z truskawkami
W garnuszku rozpuszczamy łyżkę masła, wlewamy mleko, zagotowujemy. Gorącym mlekiem zalewamy kaszę, dokładnie mieszamy.
Kuskus zapiekany z truskawkami
Jajka ubijamy około 60 sekund mikserem na najwyższych obrotach
Kuskus zapiekany z truskawkami
dodajemy do lekko przestudzonej kaszy, energicznie mieszamy.
Kuskus zapiekany z truskawkami
Żaroodporne naczynie smarujemy pozostałym masłem. Wykładamy mniej więcej 2/3 kaszy, na nią kładziemy warstwę umytych i pokrojonych w plasterki truskawek.