Sposób przygotowania:
Kuskusowa cukinia
cukinię przekroiłam wzdłuż na połówki a potem każdą na dwa ok. 10 - cio cm kawałki. Łyżką usunęłam watowane gniazdo nasienne. Skórki nie obierałam bo cukinia choć dość duża to nie była stara. Kawałki warzywa oprószyłam ze wszystkich stron solą ziołową i świeżo mielonym pieprzem, odłożyłam na czas przygotowania farszu. Kuskus wsypałam do kubka, zalałam gorącą wodą tak żeby był przykryty na ok. 0,5 cm i zostawiłam przykrywając na kilka minut.
Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki i pokroiłam w kostkę. Pora i papryczkę oczyściłam, pokroiłam drobno. Na patelni rozgrzałam olej, podsmażyłam papryczkę i pora - tylko chwilkę. Dodałam pomidory i smażyłam jeszcze chwilę - żeby się zagrzały ale nie rozpadły. Dodałam napęczniały kuskus i wymieszałam, odstawiłam żeby całość przestygła.
Wkruszyłam ser nie rozdrabniając go za bardzo i doprawiłam całość pieprzem - z solą ostrożnie bo ser jest słony. Dodałam posiekaną bazylię.Tak przygotowanym farszem napełniłam czubato łódeczki z cukinii. Ułożyłam je w naczyniu do zapiekania i wstawiłam do piekarnika na ok. 20 - 30 minut. Piekły się w temp. 180 st. C.
Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki i pokroiłam w kostkę. Pora i papryczkę oczyściłam, pokroiłam drobno. Na patelni rozgrzałam olej, podsmażyłam papryczkę i pora - tylko chwilkę. Dodałam pomidory i smażyłam jeszcze chwilę - żeby się zagrzały ale nie rozpadły. Dodałam napęczniały kuskus i wymieszałam, odstawiłam żeby całość przestygła.
Wkruszyłam ser nie rozdrabniając go za bardzo i doprawiłam całość pieprzem - z solą ostrożnie bo ser jest słony. Dodałam posiekaną bazylię.Tak przygotowanym farszem napełniłam czubato łódeczki z cukinii. Ułożyłam je w naczyniu do zapiekania i wstawiłam do piekarnika na ok. 20 - 30 minut. Piekły się w temp. 180 st. C.
zozolek
rozmarzona.marzena
Pyza
Marzena, moje przyjechała z ogrodu kolegi - ostatnia w sezonie :) no i poleżała trochę zanim ją przygotowałam :) ale w sprzedaży jeszcze też są
jaNina